El interés superior del menor
Clàudia Campos
El interés superior del menor en la presa de decisions informatives és fonamental per garantir intactes els drets dels xiquets i xiquetes. No obstant això, el diari ABC va decidir passar per damunt d'aquesta regla que proposa la FAPE en les informacions que va emetre el passat 21 de novembre de 2016 sobre el procés judicial en el que es troben diversos menors, que han sigut presumptament objectes de violació, en Badajoz.
En 1989, la Convenció sobre els Drets del Xiquet de las Nacions Unides va establir els drets humans civils, polítics, econòmics, socials i culturals dels xiquets fonamentats en quatre punts bàsics: la no discriminació, la supervivència i desenvolupament, el interés superior del menor i la participació. En aquesta notícia el periodista de l'ABC va vulnerar-ne una d'elles; qualsevol decisió ha de tenir en compte com a criteri de decisió prioritari del que siga millor per als menors. Açò es deu a que en cap moment ha vetlat per protegir la seua identitat, ja que amb la descripció nominal dels progenitors de les víctimes al llarg de tot el text i amb la publicació d'una imatge d'aquests com a il·lustració principal de la informació, ja que el context social i els cercles propers als menors els podran identificar fàcilment, sense poder salvaguardar el seu anonimat davant d'unes informacions tan dures com són les violacions.
La FAPE explica en el seu manual de tractament d'informacions de menors que «el interés superior del menor té, per tant, un component ineludible de visió de futur. En una decisió informativa, tenir en compte eixe interés suposa contemplar al menor com un ésser en procés de creixement i formació, i imaginar-lo com adult». En l'article de l'ABC no es té en compte aquesta visió de futur i el periodista a l'hora de redactar les informacions no ha imaginat el dret al desenvolupament i cura de les ferides del menor quan siga adult i el dret a un creixement digne, sense que socialment se'l puga tatxar per accions del passat que li puguen afectar al desenvolupament com a persona.
Per tant, aquesta informació s'hauria d'haver donat com ho marcava el fiscal de menors en les seues declaracions, sempre tenint en compte el protagonisme dels xiquets i xiquetes en la notícia i tenint en compte les seues vulnerabilitats i el seu futur com a persones. Les informacions s'haurien d'haver donat sense identificar a la família ni el barri on vivien les víctimes, ja que segons la FAPE «es tindrà en especial cura el tractament de les notícies que puguen donar lloc a la identificació d'un menor víctima de delicte» . En aquest cas, s'haurien d'haver donat els testimonis dels progenitors dels xiquets afectats sense nombrar el seu nom ni identificar-los amb una fotografia explícita, sinó que la imatge hauria d'haver sigut de recurs sense que s'identifique cap personatge.